Veel gestelde vragen
Bezorgde burgers met verschillende achtergronden vroegen zich af waarom er nog steeds te kort rookmelders hangen in de Nederlandse woningen.
Waar moet ik rookmelders plaatsen volgens het Bouwbesluit?
De locatie van de rookmelders moeten worden aangebracht op iedere woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. De vluchtweg is in de meeste gevallen de gang naar de trap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hal, waar alle ruimtes naartoe leiden.
Wij raden je aan om één rookmelder per ruimte te installeren. Kies je voor optimale veiligheid, dan plaats je ook een rookmelder als er geen kamers zijn, maar er wel apparatuur staat waardoor brand kan ontstaan. Te denken aan, elektrisch oplaadbare apparatuur, was-droog machines. Of bijvoorbeeld in jouw garage waarin je elektrische apparaten oplaadt, zoals een e-bike, elektrische auto of elektrisch gereedschap. Om het nog makkelijker voor je te maken zie je in de afbeelding doorsnede woning waar je per ruimte de rookmelder dient te installeren.
Als je geen rookmelders hebt hangen per 1 juli 2022 wat zijn hiervan de gevolgen?
Wanneer je niet aan de verplichtingen voldoet en per 1 juli 2022 geen rookmelders hebt hangen, riskeer je een boete van de gemeente. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor het naleven van de nieuwe wet. Het is enorm gevaarlijk voor de bewoners, om deze reden handhaaft de gemeente hier streng op.
Het is voorlopig onduidelijk hoe de gemeente hier op gaat handhaven, maar het zal in de toekomst zeker een probleem gaan opleveren. Na verwachting zullen verzekeraars binnenkort niet uitkeren na brand in een huis zonder voldoende rookmelders.
Waar is een rookmelder verplicht?
Alle woningen moeten uitgerust zijn met voldoende rookmelders: zelfstandige woningen (eengezinswoning, appartement of studio) en kamerwoningen moeten op iedere verdieping (bouwlaag) uitgerust zijn met minstens één rookmelder. In kamerwoningen moet bovendien elke (studenten)kamer uitgerust zijn met een rookmelders.
Huur je een woning? Dan is de verhuurder verplicht om de woning te voorzien van een rookmelder.
Kies ik het best voor de schroeven of voor de 3M tape op de montageplaat vast te maken?
De keuze is volledig vrij aan de klant. Wel raden we aan om de 3M tape enkel te gebruiken bij een volledig vlak oppervlakte. Bij een niet vlak oppervlakte wordt er het best gekozen om de rookmelder te monteren met de schroeven.
Hoe onderhoud ik mijn rookmelder?
Eerst en vooral dien je alle maatregelen vermeld in de handleiding op te volgen bij de installatie van de rookmelder. Uiteraard dien je de rookmelder regelmatig te testen. Dit kan je doen door middel van de middelste knop in te drukken tot je een piep-signaal hoort.
De rookmelder dient ook maandelijks eens gestofzuigd te worden. Dit doordat er kleine stofdeeltjes in de rookkamer kunnen vastzitten, die mogelijks tot een vals alarm kunnen leiden.
Hoe test ik mijn rookmelder?
Het testen van je rookmelder is heel eenvoudig. Je kunt de rookmelder zelf gemakkelijk testen door de middelste knop in te drukken. Hou deze knop ongeveer 2 seconden in tot je de piep hoort. Dan is je test geslaagd!
Wat moet ik doen als mijn rookmelder afgaat zonder dat er reden toe is?
Vals alarm bij rookmelders wordt zeker na een periode van goed functioneren veroorzaakt door stof(deeltjes) in de rookkamer of omdat de rookmelder op een verkeerde plek hangt.
Wat je kan proberen is om de rookmelder grondig schoon te zuigen met de zachte borstel van de stofzuiger. Stof in de rookkamer valt niet onder de garantie van de rookmelder.
Staat jouw vraag hier niet tussen?
Neem dan contact met ons op.
Bel ons direct 06 81173994 of mail ons.